GB

Grădina Botanică Națională(Institut) "Alexandru Ciubotaru"

Relația tip de pajiște–tip de stațiune-tip de sol studiată în Parcul Național Orhei de cercetători din cadrul mai multor instituții

Este cunoscut faptul că există o interdependenţă între tipurile de pajiști, tipurile de stațiune și tipurile de sol pe care acestea s-au format. Această relație a fost obiectul de studiu în cadrul unei expediții pedologice realizate în Parcul Național Orhei de cercetători din cadrul Grădinii Botanice Naționale (Institut) ”A. Ciubotaru” în colaborare cu Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecția a Solului ”N. Dimo”, Departamentul Agrochimie și Mediu a Facultății de Agronomie a Universității Agrare de Stat din Moldova și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. În cadrul expediției, pe pajiștile din câteva localități din raza Parcului Național Orhei au fost realizate profile de sol, care vor permite determinarea tipului de sol și stabilirea stadiului evolutiv al acestuia. Din profilele pedologice realizate au fost recoltate probe de sol pentru analiza proprietăților fizico-chimice în laboratoare specializate.
Cercetările au fost realizate în cadrul unui proiect de cercetare derulat în cadrul GBNI cu suportul financiar al ANCD.
Mulțumim tuturor cercetătorilor participanți pentru solidarizare și munca în echipă pe teren - dl prof. univ., dr. hab. Valerian Cerbari de la IPAPS ”N. Dimo”, dl Nicolai Cazmalî, dr. în agr., doctoranzi și masteranzi de la UASM, cercetători de la GBNI și ICAS – Alexandru Galupa, Mihai Scutaru, Ghenadie Cojocaru, Vasile Grabovschi.

 

Expediția pedologică din Parcul Național Orhei, septembrie 2021

Dl prof. univ., dr. hab. Valerian Cerbari, IPAPS ”N. Dimo”

Săparea profilelor de sol în satele Ivancea și Breanova (echipa UASM)

Săparea profilelor de sol în satele Ivancea și Breanova (echipa UASM)

Săparea profilului de sol în satul Puțintei (echipa ICAS)

Săparea profilului de sol în satul Puțintei (echipa ICAS)

   

Recoltarea probelor de sol din profile pedologice

Recoltarea probelor de sol din profile pedologice